Pensant la nova comarca: del decreixement urbanístic al despertar ciutadà.

El moment actual de replantejament urbanístic i  les respostes sostenibles de la societat del Camp de Túria respecte dels nous reptes van ser tractats en profunditat pels cinc ponents convidats a la Taula redona amb el lema: Què cal fer a la comarca per canviar la realitat?. L’organització va córrer a càrrec del Grup Compromís i hi col·labora Carles Subiela amb la cessió del local Consolat de Mar -instruments musicals- a Benaguasil.

Cuadrado, Beltrán, Calatayud, Vila, Tou i Piqué (esq-dreta)

Alvaro Cuadrado, representant de les Federacions d’Associacions de veïns, mantingué que calia desterrar algunes idees del moment actual com són:  que en la vida municipal ja s’havia aconseguit tot el que calia, cosa que no és certa i ens podia dur a perdre el que s’havia fet; que en cada poble “ha d’haver de tot”; que els partits no poden canalitzar les demandes veïnals, ans al contrari, són els que han de mirar al món dels veïns i encapçalar les seues demandes.

Lluís Beltran, membre de plataformes ciutadanes de Llíria va fer una exposició amb abundants dades sobre les relacions entre el món de l’economia i l’urbanisme. Va incidir en l’impacte de la crisi en els excedents de cases i de sòl, la caiguda dels preus, dels crèdits, els PAIs que s’han quedat en tramitació, la degradació del sòl agricola, l’ocupació del medi físic -molt alta en la comarca- i la davallada espectacular dels sectors econòmics associats a la construcció. La distribució no planificada de la població ni del transport acaben de dibuixar un panorama al qual li cal -segons Beltran- un decreixement ordenat del model urbanístic i una planificació per damunt dels municipis en un Pla Gestor Integrat que abordes els temes amb una perspectiva diferent.

M.Calatayud, membre de la plataforma 15 minuts per la millora del Transport  ferroviari va criticar les polítiques que promocionen el transport privat front al ferroviari. Va parlar del corredor disponible per a fer el segon by pass que s’ha descartat, dels problemes de freqüència de la línia 1 de Metrovalencia i de les raons comercilas que aleguen els càrrecs de FGV als quals va atribuir nepotisme en la gestió.

Francesc Vila, membre dela Junta de veïs de Vall de Flors-Bétera aportà la visió ciutadana dels barris perifèrics. Volgué acabar amb el prejudicis culturals de la separació urbanitzacions-pobles i defengué el terme barris del centre o la perifèria i relatà com al seu parer ha existit una calculada ignorància de la situació dels veïns del barris de la perifèria, una vegada aconseguits els diners de les llicències  dels constructors pels ajuntaments. L’evolució social i demogràfica han revoltat els veïns de les urbanitzacions que no compten amb els servicis mínims, de vegades amb l’excusa hipòcrita de la no recepció d’obres o els costos d’urbanització d’etapes anteriors i els veïns es troben desatesos en les seues necessitats i plantegen reivindicacions ciutadanes per diversos mitjans amb conseqüències polítiques que s’estan observant i jugant en estos moments.

El representant de Bétera en l’acte, abogà per la hibridació dels diversos centres de població que permeten arribar per tot arreu la rica diversitat cultural comarcal que hauria de ser motiu de més interés econòmic. Assenyalà l’important paper que tenen els veïns de reclamar la protecció del degradat patrimoni medioambiental i pasatgístic i històric de la comarca i concloé amb la defensa de la participació social i política en dos direccions que acompanyen la nova realitat social del pobles que integren la comarca.

Antoni Tou, empresari de la Pobla de Vallbona es replantejà el concepte de comarca i repassà els entrebancs que hi impedixen l’activació econòmica. La falta eixos de transport adequats com la projectada però no executada CV-50, la falta d’infraestructures comarcals (hospitals, planta transformadora etc), la morositat de l’administració i el desequilibri entre la realitat residencial i la realitat industrial. Finalitzà reclamant una perspectiva global i estratègica per a la reactivació econòmica del nostre espai.

Gemma Piquè expresidenta de les FAPA de València va exposar com la falta de transport condemna a la joventut dels barris perifèrics i parlà de la situació asfixiant de l’educació amb escoles saturades i falta de planificació educativa que porta a no tenir en compte els centres en el seu horari complet com d’ús públic , a tenir més del 10% de barracons o a la massificació de les ratios d’alumnes-aules. Per a Piqué esta  falta de planificació ha dut a un retard de més de deu anys respecte de la realitat demogràfica del Camp de Túria i a les necessitats dels seus ciutadans.

Paco García acomiada l'acte en Benaguasil

Paco Garcia regidor d’Iniciativa de l’ajuntament de Llíria va acomiadar l’acte després del col·loqui remarcant la importancicai i el nivell de l’acte i va ser optimista respecte a la visualització dels canvi sota el principi d’ un treball conjunt social i polític.

Deixa un comentari